De Pauzemobiel: samen stilstaan bij herinneringen
Enkele jaren geleden richtte Teun Toebes (21), afgestudeerd verpleegkundige, de stichting sTeun en toeverlaat op. Sindsdien organiseert hij gratis geluksmomenten voor mensen met dementie. Zo creëert hij op een positieve manier aandacht voor het thema ‘meedoen in de samenleving’. Sinds kort is daar een mooie actie bijgekomen. En wát voor één!
Even een dagje in een andere omgeving
“Ik wilde iets organiseren waarmee ik de bewoners van het verpleeghuis even mee kon nemen naar een andere omgeving”, vertelt Teun enthousiast. “Er is namelijk nog heel veel mogelijk! Toen ontstond het idee van een pausmobiel, oftewel een rolstoelauto.
Eind vorig jaar won ik de titel ‘Brabander van het Jaar’ en plaatste ik een oproep in een lokale krant waarin ik mijn wens uitte. Ik kreeg al heel snel een reactie van Rob uit Eindhoven. Hij had zijn moeder, die recentelijk was overleden, jarenlang met een pausmobiel vervoerd. Nu hij de auto zelf niet meer kon gebruiken, mocht ik hem inzetten om andere mensen mooie momenten mee te bezorgen.”
Een feestje om mee te rijden
Met de ‘Pauzemobiel’ wil Teun mensen met dementie trakteren op een dagje uit, door ze mee te nemen naar een omgeving die veel voor ze betekent. Hij geeft hen -natuurlijk samen met familie- letterlijk een ‘pauze’ door even samen stil te staan bij de herinneringen. “De auto valt op en het is een feestje om mee te rijden!”, glundert Teun. “Mensen met dementie komen zo weer even ‘onder de mensen’ buiten de muren van het verpleeghuis.”
Belevingsgerichte huiskamer
Het interieur van de auto ademt de sfeer van een gezellige huiskamer. “De inrichting sluit aan bij de belevingswereld van mensen met dementie,” vertelt Teun. “Ik heb bewust gekozen voor rustige kleuren, die voor niet te veel negatieve prikkels zorgen. De ramen zijn transparant, zonder donkere folie, dus er is wederzijds contact mogelijk. De auto heeft ook een geurmachine en geluidsinstallatie, waarmee de beleving gestimuleerd kan worden. Een ouderwets ‘knikhondje’ van vroeger zit naast de mensen. Alles is aan te passen aan de behoefte van de persoon.”
Medische hulp voor iedereen
In de auto ligt ook een tas met medische instrumenten. Teun: “Als klein jongetje droomde ik ervan om ambulanceverpleegkundige te worden. Met een speciale tas fietste ik rond om mensen in nood te helpen. Inmiddels ben ik bijna afgestudeerd verpleegkundige. Als ik onderweg met de ‘Pauzemobiel’ iemand tegenkom die medische hulp nodig heeft, kan ik die nu ter plekke verlenen. Dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die mee op pad gaan.”
Ik wil mensen met dementie meer mee laten doen en een stukje kwaliteit van leven toevoegen. Ik hoop ze zo een grotere stem te kunnen geven. De meeste mensen met dementie kunnen zelf nog aangeven wat ze willen. En vaak is dat toch gezelligheid en sociaal contact!
Kwaliteit van leven toevoegen
“Ik hoop snel te kunnen beginnen,” zegt Teun. “Veel mensen in het verpleeghuis zitten gedurende de coronamaatregelen al maandenlang binnen, met minimaal sociaal en lichamelijk contact. Daardoor zijn sommigen alleen maar meer buiten de maatschappij komen te staan. Met de ‘Pauzemobiel’ wil ik mensen meer mee laten doen en een stukje kwaliteit van leven toevoegen. Ik hoop ze zo een grotere stem te kunnen geven. De meeste mensen met dementie kunnen zelf nog aangeven wat ze willen. En vaak is dat toch gezelligheid, sociaal contact of bijvoorbeeld naar iemand toe die veel voor je betekent. Precies wat ik met de ‘Pauzemobiel’ ga organiseren! Samen stilstaan bij herinneringen.”
Meer over Teun Toebes
Teun Toebes studeerde af voor hbo-verpleegkundige en werkt in een verpleeghuis. Tijdens een verplichte stage kwam hij voor de eerste keer in contact met mensen met dementie. Hij besloot zichzelf op eigentijdse wijze in te zetten voor de zorg en een samenleving waarin mensen met dementie geprikkeld blijven in het leven. Hij is oprichter en dé ambassadeur van stichting sTeun en toeverlaat. Daarnaast schrijft de ‘krullenbol’ voor Denkbeeld, vakblad over dementie.
Meer weten of de projecten van Teun ondersteunen? Bezoek zijn website sTeun en toeverlaat
Spontaan dementievriendelijk in Borger
Esther van Studio Pics & Zo ontmoette in Borger een man, die met zijn fiets midden op de weg stond. Hij oogde verward en zocht zijn huis. Esther kwam spontaan in actie. Zij postte haar verhaal op Instagram en natuurlijk namen wij contact met haar op. Dit is haar verhaal!Het huis in je hoofd
Susan Willems neemt neuropsychologische onderzoeken af, onder andere bij mensen bij wie men vermoedt dat dementie een rol speelt. In 2008 kwam dementie voor Susan ineens heel dichtbij.De ware betekenis van ‘clubgeest’
Zes jaar geleden. Oud-Sparta voetballer Wout Holverda vertelt in tijdschrift Voetbal International (VI) aan dat hij sinds kort aan de ziekte van Alzheimer lijdt . Daardoor kan hij niet meer zelf met de auto naar Sparta komen. Peter van der Zwan, secretaris van de supportersvereniging van Sparta, komt meteen in actie. Samen met vrijwilligers Tessa en Gijs vertelt hij hoe zij alles in het werk stelden om Wout betrokken te houden bij de club.