Help iemand met dementie in jouw buurt

Je buurvrouw loopt in pyjama op straat en die meneer van drie huizen verder kijkt steeds zo verward om zich heen. Herkenbaar? Wees dan alert. In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie.

Ken jij iemand met dementie in jouw buurt?

Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Iemand met (beginnende) dementie kan zichzelf meestal prima redden. Maar soms gaat het even mis en kunnen zij wel wat hulp gebruiken van mensen uit hun omgeving. Jij kunt hen en hun mantelzorgers op allerlei manieren tot steun zijn. Een klein gebaar of een uurtje van je tijd is vaak al genoeg. Stem wel altijd van te voren af met de mantelzorger (indien deze er is) en kijk altijd naar wat iemand met dementie nog wel kan.

Een paar ideeën:

  • Drink eens een kopje koffie bij een buurman of buurvrouw met dementie.
  • Maak samen een korte wandeling of laat samen de hond uit.
  • Houd je buur niet van wandelen? Misschien kunnen jullie samen in de tuin werken.
  • Bekijk samen foto's van vroeger of zing samen liedjes.
  • Help iemand met dementie om boodschappen te doen.
  • Neem iemand met dementie mee naar de sportvereniging of het buurthuis.

Met een klein beetje begrip en aandacht voelt iemand met dementie zich gehoord en gewaardeerd. En de eventuele mantelzorger krijgt even tijd voor zichzelf.

koffie met koekje

Ja maar... ik ben al dementievriendelijk!

Zorg jij voor iemand met dementie of doe jij iets voor een dementievriendelijke samenleving? Vertel het ons en inspireer anderen! Wil je de dementievriendelijke samenleving in jouw regio vergroten? Samen dementievriendelijk biedt hiervoor handvatten en materialen ter ondersteuning. Neem contact op via info@samendementievriendelijk.nl.

Als je iemand met dementie tegenkomt...

Dan wil je hen graag op de juiste manier benaderen. Die mevrouw bijvoorbeeld, die tevergeefs aan de gesloten schooldeur trekt. Of die meneer, die plotseling boos en zonder te betalen het café uitloopt. Leer hoe je hen op een goede manier aanspreekt. Hoe?

  • Steun onze beweging en meld je aan
  • Start met de gratis online training 'GOED omgaan met dementie'. Test je kennis over dementie en leer in een aantal stappen hoe je omgaat met mensen met dementie.

Je kunt de training zelf doen, maar je kunt ook een team samenstellen met buurtgenoten, vrienden of sportmaatjes. Zo kunnen jullie samen je kennis over dementie en je vaardigheden in de omgang met mensen met dementie vergroten!

Word dementievriendelijk! Doe GOED.

Met onze gratis training ‘GOED omgaan met dementie’ test je in 15 minuten je kennis over dementie. Je leert in een aantal stappen hoe je contact maakt met iemand met dementie en hoe je hem of haar kunt helpen.

Twee dames wijzen