Nieuws & media

 • Hugo de Jonge
  zaterdag 8 september 2018
  Een derde van Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies.

  Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies. Dit blijkt uit ons straatonderzoek in Almere, Rotterdam en Den Haag tijdens de actiedag ‘Zien is 1…Doen is 2’. 50 vrijwilligers legden aan 1200 voorbijgangers zes stellingen voor over kennis van dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook minister Hugo de Jonge en wethouder Kavita Parbhudayal van Den Haag deden de kennischeck bij mensen op straat.

 • Nederland weet nog te weinig van dementie!

  Nederlanders weten nog te weinig van dementie. Dat concluderen wij op basis van onderzoek dat is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1.000 Nederlanders.

 • Start nieuwe landelijke campagne ‘Zien is 1… Doen is 2!'

  Op maandag 27 augustus start onze landelijke campagne ‘Zien is 1… Doen is 2’. Met o.a. een nieuwe tv-commercial vragen we aandacht voor een dementievriendelijke samenleving. 

 • 13 september: Workshop voor een dementievriendelijk Leersum

  Op 13 september organiseert Nico Spierenburg, manager van de Albert Heijn in Leersum, een avond voor lokale ondernemers over hoe je om kunt gaan met mensen met dementie. “Of je nu in een supermarkt werkt, in een restaurant of dansschool, iedereen kan te maken krijgen met een klant of een bezoeker met dementie”, zegt Spierenburg.

 • maandag 30 juli 2018

  Welzijn op de eerste plaats

  SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen) is een welzijnsorganisatie in Veldhoven: zij geven brede ondersteuning op gebied van Welzijn, Wonen en Zorg aan met name kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers. Daaronder zijn veel mensen met dementie. De stichting gaat uit van de eigen kracht van mensen en bevordert hun zelfredzaamheid.

  swove dementievriendelijk
 • De mens is meer dan een mond vol tanden

  We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: goede mondzorg is erg belangrijk, juist voor mensen met dementie! Steeds meer mondzorgpraktijken volgen daarom de training Goed omgaan met dementie. Zo ook de Praktijk voor Mondzorg Alkmaar. Voor hun inzet ontvingen zij de sticker Samen dementievriendelijk.

 • Veilig op weg naar het winkelcentrum

  Het is nog geen 300 meter lopen van ontmoetingscentrum Odensehuis Het Schouw naar winkelcentrum Boven 't IJ. Toch raken mensen met dementie er geregeld in de war. Om hen op weg te helpen bedacht het Odensehuis een dementievriendelijke looproute.

 • "Bij optredens zingt de hele zaal mee"

  Vrijdag 25 mei 2018 ontving Stichting Goud voor Oud in Son de sticker Samen dementievriendelijk uit handen van Diny Nooijen (belangenbehartiger van Alzheimer Nederland in Son en Breugel) en Henk van den Heuvel (bestuurslid Alzheimer Zuidoost Brabant en trainer bij Samen dementievriendelijk).