wat is dementievriendelijk

Wat is dat eigenlijk: dementievriendelijk?

Een korte uitleg

Wat betekent dementievriendelijk eigenlijk? En wanneer ben jij of is jouw organisatie dementievriendelijk?

wat is dementievriendelijk

Dementievriendelijk is...

  • Dementie kunnen herkennen
  • Weten hoe je iemand met dementie kunt helpen
  • Oog hebben voor wat mensen met dementie nog wél kunnen
  • Dementie bespreekbaar maken

Je wórdt dementievriendelijk door te tekenen voor een dementievriendelijk Nederland en vervolgens één van onze gratis trainingen Goed om gaan met dementie te volgen. Daarin leer je dementie herkennen en krijg je handvatten hoe je goed omgaat met iemand met dementie. 

Wanneer is een organisatie dementievriendelijk?

Een dementievriendelijke organisatie is een bedrijf, vereniging of gemeente, die zich zichtbaar inzet om een veilige omgeving te bieden voor alle klanten, bezoekers of leden, ook als zij dementie hebben. Binnen de organisatie heeft 50-75% van de medewerkers een training Goed omgaan met dementie gevolgd. Online of op locatie door onze trainers.

wat is dementievriendelijk

Waarom dementievriendelijk?

Hoe wij als samenleving omgaan met dementie is een belangrijk vraagstuk. Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. We willen niet dat zij stoppen met activiteiten omdat ze onzeker worden door de dementie en thuisblijven. Daardoor vereenzamen ze. Dat gun je niemand. De diagnose dementie is al vervelend genoeg. Daarom willen we er samen voor zorgen dat zij zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving, ondanks hun ziekte.

Dat vraagt om begrip en hulp van jou en de samenleving. Daarom is het belangrijk dat ook jíj dementie kunt herkennen en weet hoe je mensen met dementie kunt helpen.

Wij helpen jou op weg door: