Help de mantelzorger van iemand met dementie

Voor veel mensen is dementie nog een taboe. Voor een mantelzorger, iemand die zorgt voor een naaste met dementie, is het daarom vaak moeilijk aan anderen hulp te vragen. Gelukkig durven steeds meer mantelzorgers af en toe de boodschappen of een andere dagelijkse klus aan een ander over te laten.

Help mensen met dementie en hun mantelzorgers

Mantelzorgers zeggen snel ‘Ik red me wel’, en willen een ander niet tot last zijn. Hulp bij praktische zaken is voor een mantelzorger het makkelijkst te aanvaarden, maar ook andere steun is vaak heel welkom:

 1. Bied praktische ondersteuning
  Mantelzorgers kunnen zorg vaak moeilijk uit handen geven. Bied daarom vooral praktische steun, zoals schoonmaken, gras maaien, boodschappen doen, een cadeautje voor een (klein)kind kopen, een lift met de auto of even de hond uitlaten.

 2. Neem tijdrovende klussen over
  Mantelzorgers hebben het vaak druk met geregel en planning. Misschien kun je tijdrovende klussen, die hen veel energie en geduld kosten, oppakken. Zoals het bijhouden van de financiën, het zoeken van een vrijwilliger voor klusjes in huis en het vinden van de beste dagopvang voor degene met dementie.
   
 3. Ga erop uit met een mantelzorger
  Laat een mantelzorger weten dat hij of zij op jou kan rekenen als hij of zij eens tijd voor zichzelf heeft en een terrasje wil pakken of wil winkelen. Of ga samen naar de naar de film, het theater of de kroeg. Of gewoon een stukje wandelen.
   
 4. Word een paar uurtjes reserve-mantelzorger
  Even de zorg overnemen geeft de mantelzorger even ademruimte om iets voor zichzelf te doen. Dan kun jij leuke dingen doen met degene met dementie. Vraag de mantelzorger wat degene met dementie fijn vindt om te doen.
Help een mantelzorger dementie - boodschappen brengen

Help jij al regelmatig iemand met dementie of een mantelzorger? Dan ben jij natuurlijk al dementievriendelijk. Meld je aan en deel jouw verhaal. Dat motiveert anderen om ook dementievriendelijk te worden!

Aanvullende tips van mantelzorgers

Dementie verloopt bij iedereen anders en iedere mantelzorger heeft natuurlijk zijn eigen voorkeuren en ervaringen.

Ik zorg zelf voor iemand met dementie

Wanneer je zorgt voor iemand met dementie, verandert je relatie met die persoon van een gelijkwaardige relatie naar een zorgrelatie. Dit kan voor jullie beiden beangstigend zijn. Via onderstaande links vindt je meer informatie over zorgen voor iemand met dementie. Je komt dan op de websites van Alzheimer Nederland en Dementie.nl:

Wanneer je zelf mantelzorger bent, ben je uiteraard dementievriendelijk. Meld je bij ons aan en laat weten dat je dementievriendelijk bent. We horen graag wat jou zou helpen bij jouw dagelijkse zorg. Heb je tips voor mensen die willen helpen?

Ik vind het heel belangrijk dat ook de partner wat tijd voor zichzelf heeft