Meer nieuws & media

 • Nog steeds weinig begrip onder mensen die verder afstaan van iemand met dementie

  Voor de zesde maal op rij heeft Alzheimer Nederland samen met het Nivel een landelijk onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen en behoeften van mantelzorgers. Hoe ervaren zij het zorgen voor hun naaste? Wat is de invloed van het mantelzorgen op hun sociale leven? Zijn zij vaker eenzaam? En hoe dementievriendelijk is volgens hen de omgeving?

 • Onze online training ‘In de winkel’ is vernieuwd!

  Een dementievriendelijke retail en detailhandel. Dat is de inzet van onze nationale campagne ‘dementievriendelijke winkel’ die op maandag 29 oktober start. Tijdens de campagne brengen we onze vernieuwde online training ‘In de winkel’ onder de aandacht.

 • "Als organisatie midden in de samenleving"

  Hoe kun je mensen met dementie herkennen? En hoe kun je hen het beste benaderen? Dit zijn belangrijke vragen voor naaste familie en vrienden, maar zeker ook voor bedrijven. Daarom volgden de Seniorenadviseurs Dagelijkse Bankzaken, Financieel Advies en Private Banking van Rabobank Eindhoven-Veldhoven de online training ‘GOED omgaan met dementie’.

 • Cultuurspoor Best is dementievriendelijk!

  Stichting CultuurSpoor Best staat voor de ontwikkeling van de inwoners van Best, waardoor iedereen volwaardig kan meedoen in de maatschappij. Op 2 oktober volgden medewerkers en vrijwilligers een training ‘GOED omgaan met dementie’ op locatie.

 • Een dag vol uitwisseling van kennis en ervaringen

  Op maandag 19 november vindt in het Beatrix Theater in Utrecht de vijfde editie van het Jaarevent Deltaplan Dementie plaats. Dit jaar is er opnieuw een dagvullend programma met speciale aandacht voor kunst en cultuur in de dementiezorg. Het Jaarevent 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland, Vilans en ZonMw.

 • Waardig ouder worden in een dementievriendelijke provincie

  Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie in Drenthe van 9.200 in 2015 naar 18.000 in 2040. Om hen zo lang mogelijk een waardig en zelfstandig leven te kunnen bieden, maken alle 12 Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Zilveren Kruis en Alzheimer Nederland afdeling Drenthe, Netwerk Dementie Drenthe en Samen Dementievriendelijk zich sterk voor een dementievriendelijke provincie.

 • Rabobank, ABN AMRO, ING en De Volksbank werken samen voor mensen met dementie

  Vanaf 25 september is onze nieuwe online training ‘Bij de bank’ beschikbaar! In de training leren bankmedewerkers met klantcontact in vijftien minuten hoe ze de signalen van klanten met dementie kunnen herkennen én hoe ze op een goede manier met hen kunnen omgaan. De training is ontwikkeld in samenwerking met Rabobank. Rabobank, ABN AMRO, ING bieden hun medewerkers met klantcontact de training aan. Ook de Volksbank steunt dit initiatief.

 • KPN- en Telfortwinkels worden dementievriendelijk!

  Alle winkelmedewerkers van KPN en Telfort krijgen een training ‘Goed omgaan met dementie’ aangeboden. Meer dan de helft van de medewerkers heeft de online training inmiddels gevolgd. Op 20 september kregen in Alkmaar de eerste drie winkels het certificaat ‘dementievriendelijk’ uitgereikt.

 • Wereld Alzheimer Dag 2018: onvergetelijk!

  Rond Wereld Alzheimer Dag, vrijdag 21 september, wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie. Het is dus niet verwonderlijk dat veel organisaties zich juist in deze week inzetten voor een dementievriendelijke samenleving. Een greep uit mooie initiatieven!

 • Vilans dementievriendelijk! ActiZ neemt het stokje over

  Tijdens hun relatiedag op 19 september 2018 ontving Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg, het certificaat 'Samen dementievriendelijk'. Organisatie van zorgondernemers ActiZ nam het stokje voor een dementievriendelijke samenleving van hen over.

 • Een derde van Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies.

  Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies. Dit blijkt uit ons straatonderzoek in Almere, Rotterdam en Den Haag tijdens de actiedag ‘Zien is 1…Doen is 2’. 50 vrijwilligers legden aan 1200 voorbijgangers zes stellingen voor over kennis van dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook minister Hugo de Jonge en wethouder Kavita Parbhudayal van Den Haag deden de kennischeck bij mensen op straat.

 • Nederland weet nog te weinig van dementie!

  Nederlanders weten nog te weinig van dementie. Dat concluderen wij op basis van onderzoek dat is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1.000 Nederlanders.