Meer nieuws & media

 • Waardig ouder worden in een dementievriendelijke provincie

  Naar verwachting stijgt het aantal mensen met dementie in Drenthe van 9.200 in 2015 naar 18.000 in 2040. Om hen zo lang mogelijk een waardig en zelfstandig leven te kunnen bieden, maken alle 12 Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Zilveren Kruis en Alzheimer Nederland afdeling Drenthe, Netwerk Dementie Drenthe en Samen Dementievriendelijk zich sterk voor een dementievriendelijke provincie.

 • Rabobank, ABN AMRO, ING en De Volksbank werken samen voor mensen met dementie

  Vanaf 25 september is onze nieuwe online training ‘Bij de bank’ beschikbaar! In de training leren bankmedewerkers met klantcontact in vijftien minuten hoe ze de signalen van klanten met dementie kunnen herkennen én hoe ze op een goede manier met hen kunnen omgaan. De training is ontwikkeld in samenwerking met Rabobank. Rabobank, ABN AMRO, ING bieden hun medewerkers met klantcontact de training aan. Ook de Volksbank steunt dit initiatief.

 • KPN- en Telfortwinkels worden dementievriendelijk!

  Alle winkelmedewerkers van KPN en Telfort krijgen een training ‘Goed omgaan met dementie’ aangeboden. Meer dan de helft van de medewerkers heeft de online training inmiddels gevolgd. Op 20 september kregen in Alkmaar de eerste drie winkels het certificaat ‘dementievriendelijk’ uitgereikt.

 • Wereld Alzheimer Dag 2018: onvergetelijk!

  Rond Wereld Alzheimer Dag, vrijdag 21 september, wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie. Het is dus niet verwonderlijk dat veel organisaties zich juist in deze week inzetten voor een dementievriendelijke samenleving. Een greep uit mooie initiatieven!

 • Vilans dementievriendelijk! ActiZ neemt het stokje over

  Tijdens hun relatiedag op 19 september 2018 ontving Vilans, het kenniscentrum voor langdurige zorg, het certificaat 'Samen dementievriendelijk'. Organisatie van zorgondernemers ActiZ nam het stokje voor een dementievriendelijke samenleving van hen over.

 • Een derde van Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies.

  Een derde van de Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies. Dit blijkt uit ons straatonderzoek in Almere, Rotterdam en Den Haag tijdens de actiedag ‘Zien is 1…Doen is 2’. 50 vrijwilligers legden aan 1200 voorbijgangers zes stellingen voor over kennis van dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook minister Hugo de Jonge en wethouder Kavita Parbhudayal van Den Haag deden de kennischeck bij mensen op straat.

 • Nederland weet nog te weinig van dementie!

  Nederlanders weten nog te weinig van dementie. Dat concluderen wij op basis van onderzoek dat is uitgevoerd onder een representatieve groep van ruim 1.000 Nederlanders.

 • Start nieuwe landelijke campagne ‘Zien is 1… Doen is 2!'

  Op maandag 27 augustus start onze landelijke campagne ‘Zien is 1… Doen is 2’. Met o.a. een nieuwe tv-commercial vragen we aandacht voor een dementievriendelijke samenleving. 

 • 13 september: Workshop voor een dementievriendelijk Leersum

  Op 13 september organiseert Nico Spierenburg, manager van de Albert Heijn in Leersum, een avond voor lokale ondernemers over hoe je om kunt gaan met mensen met dementie. “Of je nu in een supermarkt werkt, in een restaurant of dansschool, iedereen kan te maken krijgen met een klant of een bezoeker met dementie”, zegt Spierenburg.

 • Welzijn op de eerste plaats

  SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen) is een welzijnsorganisatie in Veldhoven: zij geven brede ondersteuning op gebied van Welzijn, Wonen en Zorg aan met name kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers. Daaronder zijn veel mensen met dementie. De stichting gaat uit van de eigen kracht van mensen en bevordert hun zelfredzaamheid.

 • De mens is meer dan een mond vol tanden

  We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: goede mondzorg is erg belangrijk, juist voor mensen met dementie! Steeds meer mondzorgpraktijken volgen daarom de training Goed omgaan met dementie. Zo ook de Praktijk voor Mondzorg Alkmaar. Voor hun inzet ontvingen zij de sticker Samen dementievriendelijk.

 • Veilig op weg naar het winkelcentrum

  Het is nog geen 300 meter lopen van ontmoetingscentrum Odensehuis Het Schouw naar winkelcentrum Boven 't IJ. Toch raken mensen met dementie er geregeld in de war. Om hen op weg te helpen bedacht het Odensehuis een dementievriendelijke looproute.