dementievriendelijk in het openbaar vervoer
Reizen met OV voor mensen met dementie al snel onmogelijk

Aankondiging nieuwe campagne ‘GOED omgaan met dementie In het openbaar vervoer’

Voor de 280.000 mensen die in Nederland leven met (beginnende) dementie gaat reizen met het openbaar vervoer bepaald niet vanzelf. Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland in 2015 wordt dat voor hen al snel als onmogelijk ervaren. Maar dat kan veranderen als zij tijdens hun reis hulp krijgen van een medewerker of een medereiziger. Aanstaande maandag (16 september) vindt de lancering plaats. Iedereen is welkom, dus kom langs! 

Met een klein beetje moeite…

Mobiliteit is belangrijk voor mensen met dementie. Het helpt hen langer deel uit te blijven maken van het dagelijks leven. Daarom start op 16 september 2019 onze nieuwe campagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’, een gezamenlijk initiatief van Samen dementievriendelijk, NS en Connexxion.
Met de campagne willen wij reizend Nederland bewust maken van wat je met een klein beetje moeite kunt doen voor een medereiziger met dementie. Zij ondervinden namelijk vaak problemen met zaken die wij heel normaal vinden. Denk aan het inchecken met een ov-chipkaart in de bus, de toegangspoortjes in het station of het vinden van het juiste perron.

 

dementievriendelijk in het openbaar vervoer

goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer

Training voor medewerkers

Voor alle medewerkers in het openbaar vervoer ontwikkelden wij daarom een nieuwe gratis online training 'In het openbaar vervoer'. De training kwam tot stand in samenwerking met NS en Connexxion. Medewerkers leren in 15 minuten op een goede manier de helpende hand te bieden aan de reizigers met dementie.

Bewustwording bij medereizigers

Tijdens de campagne zien reizigers op de infoschermen in de treinen een filmpje, dat hen ervan bewust maakt dat zij mogelijk hulp kunnen bieden aan medereizigers met dementie. Voor hen is er altijd onze gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’. In deze training leren zij de signalen van dementie herkennen en hiermee op een goede manier om te gaan.

Doe de training GOED omgaan met dementie!

openbaar vervoer reizigers

Onze medewerkers komen dagelijks in aanraking met mensen met dementie. NS wil graag dat ook zij zo lang mogelijk prettig met ons kunnen blijven reizen - Roger van Boxtel, president-directeur van NS

goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer

Save the date!

Op 16 september 2019 trappen wij de nieuwe campagne feestelijk af! Minister Hugo de Jonge en directieleden van NS, Connexxion en Alzheimer Nederland zullen om 09.30u in de stationshal van Utrecht CS ter hoogte van perron 18/19 het startsein geven. Ben je in de buurt en heb je genoeg (overstap)tijd? Kom dan voor 16.00u even langs en test je kennis van dementie in een korte online kennischeck bij één van onze medewerkers!