Meer ervaringsverhalen

 • Moustapha Afkir Huis ter Duin
  Dementievriendelijk in je werk
  “Als je oogcontact maakt, luisteren mensen naar je”

  Bij Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee zijn mensen met dementie van harte welkom. Als hotelgast of als bezoeker van het restaurant of de brasserie. Onder de vaste gasten van het Grand Hotel bevinden zich meerdere mensen met dementie. Zij komen regelmatig, met of zonder hun partner, langs voor een kopje koffie.

 • dementievriendelijk in je werk
  Dementievriendelijk in je werk
  “Het raakt je toch elke keer weer!”

  Yvonne Rooijers is zorgkapper bij Qioz zorgkappers. Dit zijn professionele kappers, gespecialiseerd in het werken met oudere en zorgbehoevende mensen, waaronder mensen met dementie. Yvonne werkt voor Qioz in woonzorgcentrum Leilinde in Leidschenveen.

 • ervaringsverhaal Annet
  Het verhaal van Annets vader
  “Ik had nooit gedacht dat dit hem zou overkomen”

  In onze ervaringsverhalen ontmoet je meestal betrokken, dementievriendelijke mensen, die zich op hun eigen wijze inzetten voor iemand met dementie. Dit verhaal is echter anders. Het is het verhaal van Annets vader. Hij heeft dementie en maakte aan den lijve mee dat de samenleving nog veel te leren heeft op gebied van dementievriendelijkheid.

 • mensen met dementie tellen mee
  De ontdekkingstocht van Erik Zwiers
  Ook met dementie kun je nog lang en zinvol meedoen

  Erik Zwiers, schrijver van het prachtige boek ‘Zolang ik er ben’, legde voor zijn boek een ware ontdekkingstocht af, samen met mensen met dementie. Maar daar bleef het niet bij. Op Stille Zaterdag, 31 maart 2018, was voormalig directeur van Alzheimer Nederland Gea Broekema-Procházka getuige van Erik’s andere ontdekkingstocht. Gea vertelt ons hoe Erik mensen met dementie de kans biedt deel te blijven nemen aan het leven.

 • dementievriendelijke-politie
  In gesprek met een dementievriendelijke wijkagent
  Als iemand ‘s avonds laat aanbelt en vraagt om koffie met een koekje…

  In maart 2018 voerden wij campagne in Limburg onder het motto ‘Samen maken we Limburg dementievriendelijk’. In de gemeente Weert werden ook de wijkagenten Sociaal Domein opgeroepen om de training ‘Goed omgaan met dementie’ te volgen. Wij spraken met Inge Strijbos, Operationeel Expert Wijkagent Sociaal Domein.

 • trainer samen dementievriendelijk
  "Dat mensen op straat weten hoe ze iemand met dementie kunnen helpen"
  Trainer van het eerste uur

  Sjef van Bommel nam deel aan de allereerste ‘Train de trainer’ bijeenkomst van Samen dementievriendelijk en bleek ‘uit het juiste hout gesneden’ te zijn. Hij vertelt over zijn ervaringen met dementie en zijn beweegredenen om trainer bij Samen dementievriendelijk te worden.

 • Trainer samen dementievriendelijk
  In gesprek met een bevlogen vrijwilliger
  “Een spreekbeurt geven vond ik vroeger doodeng!”

  Jan Willem Oosterom zet zich op verschillende manieren in om de impact van dementie op onze samenleving duidelijk te maken. Al voordat Samen dementievriendelijk bestond was hij vanuit zijn werk bij PGGM betrokken bij het thema Gezond ouder worden, waarvan de dementievriendelijke samenleving inmiddels onderdeel is.

 • Zingen met mensen met dementie
  Een BASE-concert is veel meer dan alleen samen zingen!
  De kracht en het effect van zingen met mensen met dementie

  De missie van professioneel zangeres Maartje de Lint is om zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Zij ontdekte door persoonlijke ervaringen tijdens solo concerten de kracht en het effect van zingen bij mensen met dementie. Want als muziek en klank een emotionele basis hebben worden ze in ons brein opgeslagen. Voorgoed.

 • Agnes en Betty op de bank
  Een verhaal over de liefde tussen twee zussen
  De gave van Agnes

  Drie jaar geleden merkte Sylvia dat haar moeder Betty extreem vergeetachtig werd. Na een bezoek aan de geheugenpoli werd al vrij snel de diagnose Lewy Body dementie gesteld. Dat was het moment dat Sylvia’s tante Agnes, Betty’s zus, in actie kwam.

 • hartenhangers
  Hoe ga ik om met een mantelzorger?
  Hartenkreet van een zorgverlener

  Maritza werkt bij De Rijnhoven in Utrecht. Daar verzorgt ze regelmatig workshops voor familieleden en mantelzorgers van bewoners. Ook begeleid ze thuiswonende echtparen, waarvan één van de partners dementie heeft. Het blijkt dat veel mantelzorgers vaak worstelen met bagatelliserende opmerkingen van 'buitenstaanders'.

 • vrouw naast praatpaal
  Mensen met dementie veilig op straat
  ‘Afgedankte’ praatpalen in dementievriendelijke hoofdrol

  Hoe zorg je ervoor dat mensen met dementie langer voor zichzelf kunnen blijven zorgen, zelfstandig naar buiten kunnen en mee kunnen blijven doen in de wijk? Interieurarchitect Anne van Abkoude en social designer Marc Andrews bedachten een prachtig initiatief met de ‘afgedankte’ praatpalen van de ANWB in de hoofdrol.

 • bewustwording-lampje
  Alice, trainer bij Samen dementievriendelijk, vertelt
  "Als de bewustwording maar blijft!

  Alice Liedenbaum is trainer van het eerste uur bij Samen dementievriendelijk. Sinds oktober 2016 heeft zij al meerdere trainingen voor bedrijven en algemeen publiek gegeven. Zij doet een greep uit leuke situaties en mooie voorbeelden die tijdens haar trainingen naar voren komen.