Meer ervaringsverhalen

 • vrouw naast praatpaal
  Mensen met dementie veilig op straat
  ‘Afgedankte’ praatpalen in dementievriendelijke hoofdrol

  Hoe zorg je ervoor dat mensen met dementie langer voor zichzelf kunnen blijven zorgen, zelfstandig naar buiten kunnen en mee kunnen blijven doen in de wijk? Interieurarchitect Anne van Abkoude en social designer Marc Andrews bedachten een prachtig initiatief met de ‘afgedankte’ praatpalen van de ANWB in de hoofdrol.

 • bewustwording-lampje
  Alice, trainer bij Samen dementievriendelijk, vertelt
  "Als de bewustwording maar blijft!

  Alice Liedenbaum is trainer van het eerste uur bij Samen dementievriendelijk. Sinds oktober 2016 heeft zij al meerdere trainingen voor bedrijven en algemeen publiek gegeven. Zij doet een greep uit leuke situaties en mooie voorbeelden die tijdens haar trainingen naar voren komen.

 • Opa met Joas op step
  Het verhaal van Elske en haar vader
  Bijna alle hulp die wij krijgen komt van mensen uit onze eigen kring

  Elske en haar man kochten het huis van haar ouders en verbouwden dat zó dat haar vader, die dementie heeft, in zijn eigen vertrouwde huis kon blijven wonen. Elske, haar man en hun drie kinderen wonen bijna letterlijk om hem heen. Zo woont hij thuis, terwijl zij toch goed voor hem kunnen zorgen. Het hele gezin helpt daarin mee.

 • Karel en Trudy header
  Het verhaal van Trudy en haar Karel
  Karel heeft dementie, zijn vrouw zorgt voor hem

  Dit is het verhaal van Trudy en Karel. Zij waren één van de winnaars van onze fotoactie in december 2016. Karel heeft dementie in een vergevorderd stadium. Hij woont nog thuis, bij zijn vrouw Trudy, met wie hij al ruim 40 jaar getrouwd is. Zij heeft letterlijk alles in het werk gesteld om dat mogelijk te maken. Samen dementievriendelijk ging bij hen op bezoek en hoorde wat dat betekent. Zowel voor Karel als voor Trudy.

 • dementievriendelijk Roermond
  Ervaringsverhaal van een bijzondere trainer
  Marianne Smitsmans maakt zich sterk voor een dementievriendelijk Roermond

  De Roermondse wethouder Marianne Smitsmans van Zorg en Welzijn zet zich met hart en ziel in voor een groene, sociale en vooral dementievriendelijke gemeente. Ondanks haar drukke werk heeft ze zelfs tijd gevonden om zich als trainer van Samen dementievriendelijk te kwalificeren!

 • Meisje schenkt limonade in voor oudere dame
  Ervaringsverhaal Ank Ronkaars
  Project ‘Jong adopteert Oud’ verbindt basisschoolkinderen met ouderen met dementie

  Het Alzheimer Centrum Limburg brengt met het project ‘Jong adopteert Oud’ basisschoolkinderen in contact met ouderen met dementie die in een zorgcentrum of verpleeghuis verblijven. Actief burgerschap en solidariteit tussen generaties is de rode draad en dementievriendelijk is het woord dat hier bij past.

 • Odette en Rina met Charlie (Foto: Romi Tweebeeke Fotografie)
  Ervaringsverhaal Odette
  “Kleine geluksmomentjes, daar doe je het voor!”

  Odette Tap is echtgenote, moeder en werkzaam in het aannemersbedrijf van haar man. Zij was één van de winnaars van onze fotoactie in december. Eénmaal per week gaat ze met haar hond Charlie op bezoek bij Rina. Rina heeft dementie en woont in het particuliere verpleeghuis om de hoek. Samen maken ze een wandeling of doen ze spelletjes in de tuin of aan haar eigen keukentafel.

 • dementievriendelijke mondzorg
  Ervaringsverhaal Angelique Schaafsma
  “Ook al heb je dementie, je gebit blijft je gebit”

  Op 28 januari 2016 ontving de praktijk Mondhygiëne & Kindertandverzorging van Angelique Schaafsma in Blaricum de sticker dementievriendelijk uit handen van wethouder Ben Lüken en Jan van Westering, Voorzitter van de afdeling Gooi & Vechtstreek van Alzheimer Nederland. Bijna een jaar na de uitreiking brachten wij een bezoek aan Angelique. Wij waren benieuwd hoe zij en haar medewerkers zich blijvend inzetten om mensen met dementie zo goed mogelijk te kunnen helpen*.

 • Henry Ostiana heeft dementie en vertelt
  Ervaringsverhaal Henry
  Henry Ostiana heeft dementie en vertelt...

  Henry heeft sinds 2013 de diagnose vasculaire dementie. In dit filmpje vertelt hij hoe de mensen in zijn omgeving daarmee omgaan en omschrijft hij heel mooi hoe de samenleving hem en andere mensen met dementie ziet en behandelt.

 • Peter en herman tandem
  Ervaringsverhaal Peter van der Hoeven
  'Het gaat maar om een paar uurtjes'

  Peter van der Hoeven gaat al vier jaar lang elke week op stap met Herman. Herman heeft dementie. Het begon met gezellig samen wandelen. Nu, in een later stadium van Hermans ziekte, trekken ze er op uit met de duofiets van het verpleeghuis.

 • Henk van Pagee vertelt
  Ervaringsverhaal Henk
  Henk van Pageé heeft dementie en vertelt...

  Henk heeft sinds 2014 de diagnose Alzheimer. In dit filmpje vertelt hij hoe de mensen in zijn omgeving daarmee omgaan en omschrijft hij heel mooi hoe de samenleving hem en andere mensen met dementie ziet en behandelt.

 • mohamed belaraj
  Ervaringsverhaal Mohamed Belaraj
  Elke seconde telt, zeker 's winters!

  Mohamed Belaraj is Operationeel Expert bij Politie Midden-Nederland, basisteam Heuvelrug. Zijn team krijgt regelmatig een melding dat er iemand met dementie vermist wordt. Mensen met dementie verlaten soms hun huis of de zorginstelling en verdwalen dan onderweg.