Ervaringsverhalen

 • Agnes en Betty op de bank
  "Ze zitten samen te giechelen en te geiten aan de telefoon"
  Een verhaal over de liefde tussen twee zussen
  De gave van Agnes

  Drie jaar geleden merkte Sylvia dat haar moeder Betty extreem vergeetachtig werd. Na een bezoek aan de geheugenpoli werd al vrij snel de diagnose Lewy Body dementie gesteld. Dat was het moment dat Sylvia’s tante Agnes, Betty’s zus, in actie kwam.

 • hartenhangers
  Hoe ga ik om met een mantelzorger?
  Hartenkreet van een zorgverlener

  Maritza werkt bij De Rijnhoven in Utrecht. Daar verzorgt ze regelmatig workshops voor familieleden en mantelzorgers van bewoners. Ook begeleid ze thuiswonende echtparen, waarvan één van de partners dementie heeft. Het blijkt dat veel mantelzorgers vaak worstelen met bagatelliserende opmerkingen van 'buitenstaanders'.

 • vrouw naast praatpaal
  Mensen met dementie veilig op straat
  ‘Afgedankte’ praatpalen in dementievriendelijke hoofdrol

  Hoe zorg je ervoor dat mensen met dementie langer voor zichzelf kunnen blijven zorgen, zelfstandig naar buiten kunnen en mee kunnen blijven doen in de wijk? Interieurarchitect Anne van Abkoude en social designer Marc Andrews bedachten een prachtig initiatief met de ‘afgedankte’ praatpalen van de ANWB in de hoofdrol.

 • bewustwording-lampje
  Alice, trainer bij Samen dementievriendelijk, vertelt
  "Als de bewustwording maar blijft!

  Alice Liedenbaum is trainer van het eerste uur bij Samen dementievriendelijk. Sinds oktober 2016 heeft zij al meerdere trainingen voor bedrijven en algemeen publiek gegeven. Zij doet een greep uit leuke situaties en mooie voorbeelden die tijdens haar trainingen naar voren komen.

 • Het verhaal van Elske en haar vader

  Bijna alle hulp die wij krijgen komt van mensen uit onze eigen kring

  Elske en haar man kochten het huis van haar ouders en verbouwden dat zó dat haar vader, die dementie heeft, in zijn eigen vertrouwde huis kon blijven wonen. Elske, haar man en hun drie kinderen wonen bijna letterlijk om hem heen. Zo woont hij thuis, terwijl zij toch goed voor hem kunnen zorgen. Het hele gezin helpt daarin mee.

  Opa met Joas op step
  Leven aan het leven toevoegen
 • Karel en Trudy header
  Het verhaal van Trudy en haar Karel
  Karel heeft dementie, zijn vrouw zorgt voor hem

  Dit is het verhaal van Trudy en Karel. Zij waren één van de winnaars van onze fotoactie in december 2016. Karel heeft dementie in een vergevorderd stadium. Hij woont nog thuis, bij zijn vrouw Trudy, met wie hij al ruim 40 jaar getrouwd is. Zij heeft letterlijk alles in het werk gesteld om dat mogelijk te maken. Samen dementievriendelijk ging bij hen op bezoek en hoorde wat dat betekent. Zowel voor Karel als voor Trudy.

 • Roermond stad
  Ervaringsverhaal van een bijzondere trainer
  “Ik laat me graag gebruiken”

  De Roermondse wethouder  Marianne Smitsmans van Zorg en Welzijn is betrokken en bevlogen. Ze is zeer druk maar toch heeft ze tijd gevonden om zich als trainer van Samen dementievriendelijk te kwalificeren. Smitsmans: “Ik wil graag weten waar het echt om gaat in de samenleving. Het volgen van zo’n training verrijkt me als persoon en maakt dat ik meer ben dan een wethouder die af en toe een lintje doorknipt.

 • Meisje schenkt limonade in voor oudere dame
  Ervaringsverhaal Ank Ronkaars
  Project ‘Jong adopteert Oud’ verbindt basisschoolkinderen met ouderen met dementie

  Het Alzheimer Centrum Limburg brengt met het project ‘Jong adopteert Oud’ basisschoolkinderen in contact met ouderen met dementie die in een zorgcentrum of verpleeghuis verblijven. Actief burgerschap en solidariteit tussen generaties is de rode draad en dementievriendelijk is het woord dat hier bij past.