Ervaringsverhalen

 • joyce dementievriendelijk
  Dementievriendelijke verhalen
  "Dan is hij ineens weer zijn eigen heldere zelf"

  Op onze website melden zich dagelijks tientallen tot honderden mensen aan om hun steun te betuigen voor een dementievriendelijke samenleving. De redactie ging op zoek naar de verhalen achter deze aanmeldingen. Deze keer: het verhaal van Joyce. Zij tekende als 200.000ste de steunbetuiging!

 • Waterlandse tandartsen dementievriendelijk
  Dementievriendelijk in je werk
  “Sinds de training gaan wij bewuster om met mensen met dementie”

  De praktijk van de Waterlandse Tandartsen was één van de eerste organisaties die door onze trainers getraind werden in het omgaan met dementie. De training maakte hen extra bewust van wat zij konden betekenen voor hun patiënten met dementie. Sindsdien staat de brochure GOED bij hen op de balie.

 • dementievriendelijk in je werk Ans Odekerken Tzorg
  Dementievriendelijk in je werk
  “Soms heb je engelengeduld nodig”

  Als thuishulp kom je regelmatig of zelfs op vaste tijden bij de mensen thuis. Voor mensen met dementie biedt dat houvast en vertrouwen. Ans Odekerken werkt bij thuiszorgorganisatie Tzorg. Zij vertelt over haar ervaringen met mensen met dementie in haar werk.

 • Moustapha Afkir Huis ter Duin
  Dementievriendelijk in je werk
  “Als je oogcontact maakt, luisteren mensen naar je”

  Bij Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee zijn mensen met dementie van harte welkom. Als hotelgast of als bezoeker van het restaurant of de brasserie. Onder de vaste gasten van het Grand Hotel bevinden zich meerdere mensen met dementie. Zij komen regelmatig, met of zonder hun partner, langs voor een kopje koffie.

 • Dementievriendelijk in je werk

  “Het raakt je toch elke keer weer!”

  Yvonne Rooijers is zorgkapper bij Qioz zorgkappers. Dit zijn professionele kappers, gespecialiseerd in het werken met oudere en zorgbehoevende mensen, waaronder mensen met dementie. Yvonne werkt voor Qioz in woonzorgcentrum Leilinde in Leidschenveen.

   dementievriendelijk in je werk
  “Het kan ons ook zomaar overkomen, of niet dan?"
 • ervaringsverhaal Annet
  Het verhaal van Annets vader
  “Ik had nooit gedacht dat dit hem zou overkomen”

  In onze ervaringsverhalen ontmoet je meestal betrokken, dementievriendelijke mensen, die zich op hun eigen wijze inzetten voor iemand met dementie. Dit verhaal is echter anders. Het is het verhaal van Annets vader. Hij heeft dementie en maakte aan den lijve mee dat de samenleving nog veel te leren heeft op gebied van dementievriendelijkheid.

 • mensen met dementie tellen mee
  De ontdekkingstocht van Erik Zwiers
  Ook met dementie kun je nog lang en zinvol meedoen

  Erik Zwiers, schrijver van het prachtige boek ‘Zolang ik er ben’, legde voor zijn boek een ware ontdekkingstocht af, samen met mensen met dementie. Maar daar bleef het niet bij. Op Stille Zaterdag, 31 maart 2018, was voormalig directeur van Alzheimer Nederland Gea Broekema-Procházka getuige van Erik’s andere ontdekkingstocht. Gea vertelt ons hoe Erik mensen met dementie de kans biedt deel te blijven nemen aan het leven.

 • dementievriendelijke-politie
  In gesprek met een dementievriendelijke wijkagent
  Als iemand ‘s avonds laat aanbelt en vraagt om koffie met een koekje…

  In maart 2018 voerden wij campagne in Limburg onder het motto ‘Samen maken we Limburg dementievriendelijk’. In de gemeente Weert werden ook de wijkagenten Sociaal Domein opgeroepen om de training ‘Goed omgaan met dementie’ te volgen. Wij spraken met Inge Strijbos, Operationeel Expert Wijkagent Sociaal Domein.