Meisje schenkt limonade in voor oudere dame
Ervaringsverhaal Ank Ronkaars

Project ‘Jong adopteert Oud’ verbindt basisschoolkinderen met ouderen met dementie

Het Alzheimer Centrum Limburg brengt met het project ‘Jong adopteert Oud’ basisschoolkinderen in contact met ouderen met dementie die in een zorgcentrum of verpleeghuis verblijven. Actief burgerschap en solidariteit tussen generaties is de rode draad en dementievriendelijk is het woord dat hier bij past.

Een verslag van een positieve ervaring

Ank Ronkaars was 25 jaar lerares. Inmiddels is zij vrijwillig verslaggeefster en bezoekt zij activiteiten die er zoal plaatsvinden in diverse verpleeg- en verzorgingshuizen van Vivantes Ouderenzorg. Zij ervaart regelmatig hoeveel er nog mogelijk is voor mensen met dementie. Zo bezocht zij ook één van de activiteiten in het kader van het project ‘Jong adopteert oud’, in Woonzorgcentrum Bloemenhof in Geleen. De combinatie jong met oud ervaarde zij als heel bijzonder. Na afloop maakte zij het volgende verslag.

Meisje schenkt limonade in voor oudere dame

Mensen met dementie weten vaak niet meer wat ze gisteren gedaan hebben, maar ze weten wel veel over vroeger. Je moet dingen vaker herhalen, beter luisteren en zacht praten. Ik wil wel nog een keer terugkomen.

Ank vertelt

Vandaag zag ik hoe aan het project  ’Jong adopteert Oud’ vorm gegeven wordt in Woonzorgcentrum Bloemenhof. De activiteiten die de leerlingen van groep 7 en 8 samen met mensen met Alzheimer ondernemen zijn heel divers. Een aantal leerlingen is al eens op de afdeling geweest. Zij hebben toen geholpen waar mogelijk. Vandaag volgde ik drie meisjes bij een heel andere activiteit. Samen met dagbestedingscoach Desiree lopen de drie meisjes de gesloten afdeling op. Ze kijken hun ogen uit. Voor twee van hen is het de eerste keer dat ze op deze afdeling komen. Wat zijn er veel deuren! Dan komen we in een gezamenlijke ruimte. Enkele mensen eten nog. De kinderen kijken vooral.  Het zal behoorlijk veel indruk maken, maar er komen geen vragen of opmerkingen. De activiteit van vandaag vindt buiten plaats. Mevrouw S. wil wel mee. Ze zit in een rolstoel. Wij (de kinderen en ik) stellen ons voor en geven haar een hand. Mevrouw S. kijkt de kinderen na. We maken een opmerking over de prachtige haren van de meisjes. Mevrouw S. lijkt het overal mee eens, ze zegt op alles ”ja”. En ze zwaait naar iedereen die het gebouw in en uit loopt.

Honderd liter potgrond

Het is heerlijk zonnig buiten. Er moeten twee enorme bloempotten gevuld worden. Onder toezicht van mevrouw S., die af en toe een oogje dicht doet. Honderd liter potgrond per bloempot (ik kon het als juf niet laten om de meisjes uit te laten rekenen hoeveel potgrond er in de bloempotten ging :-)!).  Twee grote witte margrieten werden geplant. Vervolgens wandelen we samen naar ‘Pietje’, voor nog wat kleine plantjes ter aanvulling. Mevrouw S. in de rolstoel met de vrolijk kletsende meiden om haar heen. Met de nieuwe aankoop (geraniums) gaat de wandeling weer terug.

Als we de geraniums in de bakken zetten, vraag ik mevrouw S. of zij deze mooi vindt. “Nee“, zegt ze tot mijn verbazing! Aiiii….misschien hadden we dat eerder moeten vragen. Deze mevrouw wil vast nog niet ‘achter de geraniums zitten’! De bloemen krijgen nog wat water en wij ook!

Als jullie nog eens langslopen: kijk dan even of de bloemen water nodig hebben….en zwaai naar mevrouw S.! Voor deze meisjes is Bloemenhof een BLOEMENhof geworden waar ze met plezier aan terug denken.

Meisjes doen potgrond in grote pot

Meer informatie

Meer informatie vindt u op: www.alzheimercentrumlimburg.nl 

Heeft u vragen? Of wilt u zich aanmelden als basisschool of zorginstelling?
Mail dan naar info@alzheimercentrumlimburg.nl of bel 043-3874175.

tips en inspiratie

Altijd als eerste op de hoogte van leuke acties?

Meld je nu aan voor onze 'Tips & Inspiratie'! Dan ben je altijd als eerste op de hoogte van nieuwe acties, goede tips, mooie verhalen en het laatste nieuws over Samen dementievriendelijk.