dementie herkennen

Dementie herkennen

Leer de symptomen van dementie herkennen

Geheugenproblemen horen bij het ouder worden, dat weet iedereen. Maar als de klachten steeds terugkeren en er daarnaast ook andere problemen optreden, is er misschien meer aan de hand. Meestal merkt de partner of een familielid als eerste dat er iets niet in orde is.

Tien signalen van dementie

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Er kunnen hele kleine, maar terugkerende problemen optreden, zoals geheugenproblemen, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Hieronder vind je tien signalen die op een vorm van dementie kunnen wijzen. Deze symptomen of kenmerken kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het verstandig om bij twijfel te overleggen met de huisarts.

 1. Vergeetachtigheid
  Een van de meest voorkomende kenmerken bij dementie is het vergeten van nieuwe informatie. Mensen met dementie vergeten belangrijke gebeurtenissen of stellen dezelfde vraag steeds opnieuw. Ze worden afhankelijk van spiekbriefjes of familie.
   
 2. Problemen met dagelijkse handelingen
  "Niets lukt meer.” De dingen die altijd zo vanzelfsprekend waren, lukken niet of niet goed meer. Geldzaken regelen, hobby's, maar ook dagelijkse handelingen als koffie zetten of een maaltijd bereiden. Het wordt lastiger om dingen te plannen of in de juiste volgorde uit te voeren.
   
 3. Vergissingen in tijd en plaats
  Mensen met (beginnende) dementie hebben minder besef van tijd en raken vaker de weg kwijt. Even niet weten waarom je ook alweer naar de keuken liep is normaal. Maar verdwalen op de vaste route van de supermarkt naar huis is zorgwekkend. Mensen met dementie kunnen ook meer moeite krijgen met klokkijken en weten niet meer welke dag, welk seizoen of welk jaar het is.
   
 4. Taalproblemen
  Een kenmerk van dementie is dat iemand gesprekken steeds moeilijker kan volgen. Soms stoppen mensen met dementie midden in een gesprek met praten. Dan zijn zij vergeten hoe het verder moet. Of zij herhalen wat ze daarvoor al zeiden. Een ander kenmerk is het vergeten van namen en eenvoudige woorden. Praten gaat minder vloeiend en ook schrijven wordt lastiger.
   
 5. Kwijtraken van spullen
  Sleutels in de koelkast, de portemonnee in de oven en een boek in de linnenkast… Mensen met dementie raken spullen kwijt en kunnen deze niet meer vinden. Vaak herinneren zij zich ook niet waarom ze het gezochte voorwerp op die ongewone plek hebben neergelegd.
   
 6. Slecht beoordelingsvermogen
  Mensen met dementie kunnen situaties niet meer goed inschatten en moeilijker keuzes maken. Zij beoordelen aanbiedingen in winkels verkeerd en komen dan thuis met zaken die niet nodig zijn. De bedragen kunnen soms flink oplopen.
   
 7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
  Mensen met dementie willen niet meer mee op visite of verzinnen een reden om niet naar de bridgeavond te hoeven. Ook kunnen zij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk. Dit lijkt op desinteresse of luiheid, maar in feite is het faalangst. Je terugtrekken uit het sociale leven is veiliger voor iemand met dementie, omdat het falen voorkomt.
   
 8. Veranderingen in gedrag en karakter
  Dementie kan het gedrag en het karakter aantasten. Mensen met dementie vertonen onverwachte stemmingswisselingen. Ze zijn plotseling achterdochtig, boos of verdrietig. Of doen ongeremd dingen die ze anders nooit deden. 
   
 9. Onrust
  Een van de symptomen van dementie is onrust. Het lijkt of iemand met dementie steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Dat uit zich in onrust en veel heen en weer lopen. Dat onrustige gevoel leidt vaak tot slaapproblemen.
   
 10. Problemen met zien
  Mensen met dementie kunnen moeite krijgen met lezen en afstanden inschatten. De ogen op zich werken goed, maar kleur of contrast onderscheiden wordt lastiger. Veel glas (deuren en ramen) werkt verwarrend. Soms herkennen mensen met dementie zichzelf meer niet in de spiegel.
herkennen van signalen dementie
Test je kennis herken dementie

Test je kennis in een gratis online training

Herken jij bij je naaste één of meer van bovenstaande kenmerken? Test dan nu je kennis van dementie in één van onze gratis online trainingen. In onze basistraining ‘GOED omgaan met dementie’ leer je meer over het herkennen van symptomen en leer je hoe je iemand met dementie het beste kunt benaderen. De overige trainingen zijn gericht op specifieke branches, zoals retail, thuiszorg, vrijwilligerswerk, vervoer, gemeentehuis en telefonische klantenservice.