Goed omgaan met dementie keuken

Onze gratis online basistraining

In Nederland leven naar schatting 270.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dat aantal in 2040 naar 550.000. Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Het helpt als jij dementie niet alleen herkent, maar vervolgens ook iets kunt betekenen voor iemand met dementie. Daarom is er onze gratis online training 'GOED omgaan met dementie'.

https://vimeo.com/164975308

Hoe werkt de training?

In de training krijg je vier video's te zien van situaties waarin iemand met dementie jouw hulp goed kan gebruiken. Per video krijg je vier vragen. Met elke vraag kun je 0, 1 of 2 punten verdienen. Afhankelijk van jouw reactie wordt de situatie beter, slechter of blijft hij gelijk. Het geeft niet als je een vraag niet goed beantwoord. Je krijgt per antwoord feedback waarin je leert wat de gevolgen van jouw antwoord kunnen zijn en hoe het eventueel anders kan. De training kost je ongeveer 15 minuten van je tijd.

training goed omgaan met dementie

Om de training te kunnen doen vragen wij jou om je aan te melden met je e-mailadres en postcode. Zo kunnen wij zien hoeveel mensen onze trainingen volgen.

Wat betekent dat eigenlijk: GOED?

De training bestaat per onderdeel uit 4 stappen. In de eerste stap leer je signalen van dementie herkennen. De volgende stappen zijn: Geruststellen, Oogcontact maken en Even meedenken. Als je alle stappen hebt doorlopen krijg je een vriendelijk Dankjewel. Vandaar: GOED!

Hoe doe je dat?

 • Geruststellen
  Praat op kalme toon en praat mee met de ander. Spreek de ander niet tegen. Probeer voor de persoon met dementie een veilige situatie te creëren en hem of haar zoveel mogelijk de eigen regie te laten houden.
 • Oogcontact maken
  Maak oogcontact, probeer de situatie samen te vatten door te vertellen wat er volgens jou aan de hand is, kijk steeds of je begrepen wordt.
 • Even meedenken
  Leef mee met de ideeën en wensen van de ander. Wat zou een goede volgende stap zijn om te maken en hoe kun je dit het beste doen. Help hem de goede kant uit.
 • Dankjewel
  Elke keer dat je GOED doet, maak je Nederland dementievriendelijker. Bedankt daarvoor!

Branchetrainingen

Behalve onze basistraining bieden wij nog meer gratis online trainingen. Deze zijn gericht op specifieke branches of aandachtsgebieden. Kijk snel welke training nog meer bij jou past!